Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поп певецът Любо Киров – щрих от музикалната картина на България

Снимка: личен архив
Четка, глина, порцелан, успоредно с барабани, пиано, микрофон – има такава комбинация между художник по образование и музикант по душа и призвание. Името му е Любо Киров. Завършил е Националната художествена академия, специалност „Керамика”. Освен това умело пише текстове за песни, за себе си и за свои колеги. И не на последно място – Любо Киров е певец с харизма и присъствие на българската сцена.

Отдаден на музиката, той е щастлив, че песните му вълнуват публиката. Хората познават гласа и стила му и го харесват, защото създава настроение, позитивен е и открито казва мнението си. „Артистът трябва да има позиция и да я показва, той не е на сцената само за да забавлява публиката.” – споделя Любо. Името му често може да срещнем в афиша на благотворителни концерти. А последната голяма и отговорна задача в живота му е свързана с телевизионното състезание „Екс фактор”. Като част от журито, певецът оценява и съветва талантливите участници в него. Сред основните неща е „ключът към публиката”, който за Любо се събира в една дума –„истината”.

„Сцената не може да търпи хора, които не са сигурни в себе си, които се съмняват, които не са искрени, емоционални, харесващи това, което представят – споделя той. – Музиката е най-директното изкуство. Публиката няма нужда да бъде образована, за да разбере дали това, което чува я докосва. Хората или харесват твоето присъствие и изпълнение, или не. Ако има някакъв съвет, който бих дал на младите певци той е – никога да не забравят, че на сцената трябва да се потопят изцяло в музиката, без да се самонаблюдават. И още – първо за себе си трябва да изпитат радостта от това, което правят. Такова усещане няма как да остане скрито и за публиката – тя ще го усети.”

За един артист освен музикален талант са нужни още редица важни, макар и „периферни”, както ги нарече Любо Киров неща. Сред тях е самочувствие, както и подходящ артистичен външен вид. От значение е и изборът на песен. Върху това ще работят четиримата от журито. „Талантът на изпълнителите, които продължават напред в състезанието е безспорен, но смятаме, че не е показан на 100 процента на сцената.” – каза Любо. Той признава, че се поставя на мястото на всеки един от участниците. Затова е и обективен, и позитивен.

„Състезанието ще приключи за всички в даден момент – допълва Любо. – Често се случва така, че участници, които не достигат до финала се развиват по-добре от победителите. Много е важно певците да продължават да работят, упорито, с любов към музиката. „Екс фактор” дава голям трамплин. Говорихме си с певицата Мария Илиева – колко ли различен щеше да бъде музикалният ни път ако по наше време имаше такива формати. Ние го извървяхме сами, отне ни години, а сега за няколко дни изпълнители се превръщат в звезди. Но как ще продължат напред - отговорността е голяма. Готов съм да помогна на всеки, който след състезанието прояви истински хъс да прави музика и ако ми допада като енергия и най-вече като личност.”

Успоредно с ангажиментите си с „Екс фактор” Любо Киров изнася клубни концерти в цялата страна. Наскоро представи и нова песен – „Имам само теб”. Симеон Лазаров – Моникс е написал музиката й. Тя е изпълнявана преди години от група „Кокомания” в клубове, но не е издавана и не е популярна за публиката.

„Аз тогава още написах текста – разказва Любо Киров. – Наскоро реших да дам нов живот на песента, със съгласието на Моникс и с нов аранжимент – дело на Живко Петров. Видеото, което заснехме изцяло промени песента. Преди звучеше много интимно, сега може да бъде изказана както към любим човек, така и към Бог. Затова не е случайно участието на „София госпъл хор” в нея. Идеята за клипа е моя, но с голямата подкрепа на режисьора Васко Стефанов. Той посочи местата, на които снимахме в продължение на два дни. Декорите са от холивудска продукция, правена в България. Беше много приятно с екипа. Във видеото играя ролята на успял актьор, който напуска суетата на Холивуд и отива да прави музиката, която харесва.”

От звуковия файл ще научите още интересни новини от живота на Любо Киров.
По публикацията работи: Елена Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15